1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изкупуват свинско с 20% по-евтино,по магазините - без промяна

Изкупуват свинско с 20% по-евтино,по магазините - без промяна

8000 тона мръвка и 2000 тона сланина залежават във фермите

 

С около 20% са паднали през последните месеци изкупните цени на свинското месо, а в същото време тези по магазините още са над 8 лв. за килограм. Това съобщи председателят на Асоциацията на свиневъдите Галя Бъчварова вчера.
В момента мръвката се изкупува по 2-2,30 лв. за килограм живо тегло. Това е с 50 до 80 ст. по-евтино спрямо края на миналата година, когато заради недостига изкупните цени на свинското стигнаха 2,70 лв. за килограм, а в някои райони на страната - и до 3 лв. Въпреки това фермерите не могат да продадат заявените количества от март, а високите цени в магазините си стоят, обобщи Бъчварова. Според нея сегашните цени на дребно са формирани на базата на изкупни цени от 2,80-2,90 лв. за килограм свинско.
По информация на асоциацията в момента във фермите в страната залежават 8000 тона месо и 2000 тона сланина, заявени за неизкупени от март. В същото време през февруари Асоциацията на месопреработвателите е подала искане до земеделското министерство за внос при по-ниско мито на 2000 тона замразено свинско месо, което се използва основно за колбаси. Това е остатък от неусвоената квота от 6000 тона в края на миналата година, от която преди Коледа бяха внесени само 2000 тона, обясниха от министерството. Тогава месото влезе у нас при мито 150 евро/тон при нормални 40%, но не по-ниско от 622 евро/тон.
През декември двете асоциации се споразумяха да работят заедно, за да се преодолее недостига на свинско месо за преработка. Тогава фермерите поеха ангажимент до февруари да осигурят достатъчно количества за преработка.
Сега исканите количества са в наличност, цените падат, но няма кой да ги изкупува, коментира Галя Бъчварова.
От Асоциацията на месопреработвателите обясниха, че вносното месо е по-изгодно, тъй като е разфасовано, а у нас се продава на живо тегло. Предприятията нямат транжорни и трябва да плащат допълнително за разфасовка, а след това и за екарисаж, обясни изпълнителният директор Светла Чамова. Тя добави, че грешката е и на самите производители, които не са заявили какви количества ще произведат и не са сключили договор с кланиците за изкупуване на месото. Да не забравяме, че в момента текат и пости, а с наближаването на Великден хората търсят най-вече агнешко. Това допълнително сваля консумацията на свинско, посочи Светла Чамова.
Според преработватели вносната разфасовка се продава за 1 евро/кг при 7% ДДС, а у нас килограм живо тегло, от което след преработка остават около 70%, струва 2 лв. Нека и нашите фермери да предложат разфасовки - те се търсят, защото се влагат в колбаси, докато за скъпите филета и бутове почти няма пазар, предложиха те. / monitor.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.