1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изкупуват тютюн "Вирджиния"

Изкупуват тютюн "Вирджиния"

15 са фирмите със сключени договори в района на Североизточна България

Започна изкупната кампания за тютюн тип "Вирджиния", обяви Нуредин Кязимов, началник сектор на регионално звено на Фонд "Тютюн" - Исперих. Такъв тип тютюн е засаден в община Опака. За ориенталски тютюн "Бърлей" все още няма решение, но изкупуването вероятно ще започне от началото на следващия месец.

Минималните изкупни цени за тютюн "Вирджиния" първа класа са 3.93 лв., втора класа за 2.57 лв., трета класа за 1.10 лв. За тютюн "Бърлей" съответно минималната цена за първа класа е 2.80 лв., за втора 1.67 лв. и за трета 1.12 лв. За сортова група "Кабакулак", тип ориенталски тютюн, първа класа се търгува за 3.62 лв., втора класа за 2.83 лв. и трета класа за 1.87 лв. За тютюн "Басма" първа класа струва 7 лв., втора класа 4.40 и трета е 1.80 лв.

По думите на началника на регионалното звено на фонд "Тютюн" в Исперих, качеството на тютюневата реколта тази година е добро.

Най-много тютюн се произвежда в района на Дулово, Исперих, Завет, Кубрат, и Каолиново.

Около 15 фирми имат сключени договори за изкупуване на тютюн в района на Североизточна България - сред тях Плевен БТ, Исперих БТ, Лийв Табако Михайлидис, Норд табак и др.

Прогнозните количества произведен тютюн са 3 500 - 3 800 тона за Северна България. Тенденцията обаче е хората да се отказват от тютюнопроизводството и се отчита лек спад на заетите с тази дейност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.