1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изнасяме пилешко месо за Йордания

Изнасяме пилешко месо за Йордания

Снимка:

Това каза в Аман изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов

Износ на българско пилешко месо за Хашемитско Кралство Йордания ще започне до месец,  съобщи пред журналисти в Аман изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов. Той е в състава на българската официална делегация в близкоизточното кралство, водена от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Износът ще стартира първоначално с по 5 контейнера на месец, което е около 100 тона, уточни Войнов.

„Вносът на зеленчуци и плодове от Йордания ще може да продължи, но  качеството им ще трябва да се доказва с лабораторни анализи”, коментира министър Найденов, след като делегацията посети оранжерии за зеленчуци, ягоди и портокалови градини в долината на река Йордан. „Поразен съм от мащаба на зеленчукопроизводството тук. Цялата долина е осеяна с оранжерии и това е основен поминък на хората”,  коментира министър Найденов. Затова България ще предостави оборудване за лаборатория, в която местните производители ще могат да изследват продуктите си преди да бъдат експортирани. Страната ни ще помогне и с обучение на специалисти за лабораторията.

Министър Найденов откри бизнес-форум в Промишлената палата на Кралство Йордания. Той благодари за огромния интерес на йорданския бизнес към страната ни. „Всичко, което видяхме и срещите ни с бизнеса са обнадеждаващи. Има взаимен итрес за увеличаване на стокообмена между двете страни и по-специално в земеделския сектор”, посочи министър Найденов на форума. Той съобщи, че страната ни е поела ангажимент за премахване на административните пречки през стокообмена и сътрудничество по отношение на безопасността на храните. По думите му така страната ни ще може да е гарант за йорданските стоки в ЕС, както и Йордания да бъде гарант за нашите продукти на Арабския полуастров.

Днес министър Найденов ще посети ловни резервати на Кралския ловен клуб, където се очаква да направи дарение от 100 лопатара за повишаване на биоразнообразиято в ловните стопанства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.