1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на пшеница, царевица и слънчоглед от България върви регулярно

Износът на пшеница, царевица и слънчоглед от България върви регулярно

Изкупните цени на зърнените култури се повишават

Цената на пшеницата към момента е по-висока с 10-12% в сравнение със ситуацията от последните два месеца на миналата година, коментира пред Дарик радио Пламен Борисов - търговец на зърно. 

„Преди Нова година цените според производителите не бяха на необходимото ниво и имаше стагнация -  земеделците не искаха да продават на цени 280-300 лева за тон, каквито се предлагаха. В момента има известно подобрение - то идва от факта, че двустранно се проявява активност. Продавачите вече имат реални финансови нужди, а търговците вече предлагат известно завишение на цените - в порядъка на 320-330 лева за тон. От друга страна покачването на курса на долара се отразява благоприятно върху експортната ситуация в момента", коментира Борисов. По думите му се покачва и цената на царевицата и слънчогледа. 

Миналата година по това време е имало доста високи цени на зърнените култури в международен мащаб. Това покачване е продължило до началото на пролетта, като цените на зърното са били върхови за последните 40 години. Нивата са били екстремално високи - до 420-430 лв/тон за пшеница с добри хлебопекарни качества. След това при новата реколта цените са се поуспокоили. 

Борисов допълни, че през последните години се наблюдават много непредвидими и резки движения на пазара на пшеницата в световен мащаб. Една от причините според него е, че освен реалните търговци, на пазара се включват и различни фондове, защото поради кризата някои отрасли не работят и се пренасочват парични потоци към търговията със зърно. От друга страна регионалните климатични промени пряко се отразяват на производството и цената. Влияе и политическата и финансова обстановка -  например износът в Северна Африка носи рискове заради промените там. Ето защо процесите на пазара на зърното стават трудно предвидими. 

Борисов съобщи още, че в момента износът на пшеница, царевица и слънчоглед от България върви регулярно и няма никакви спънки. Прогнозата на специалиста е, че  пазарът на зърно в следващите месеци ще се движи без някакви особени резки движения. Възможно е да има известно повишение на цените, но само до началото на февруари, когато започва жътвата в Южното полукълбо, а там се очаква добра реколта. Движението на цената на пшеницата ще зависи от това и от курса на долара. Пламен Борисов заяви, че в момента няма реални условия да се промени цената на хляба.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.