1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на вино продължава да расте

Износът на вино продължава да расте

 

Тенденцията в увеличението на износа на вино от последните години ще продължи и през 2006 г., съобщи председателят на Националната лозаро-винарска камара Никола Николов при откриването на международната изложба "Салон на виното".

По данни на митниците за осемте месеца на годината са експортирани 48 млн. литра, но до края на годината тези количества ще нараснат трикратно, защото традиционно търговията е най-силна в последните месеци, обясни още шефът на браншовиците. Миналата година компаниите са реализирали зад граница над 114 млн. литра, като преобладават бутилираните напитки. Близо 90 млн. л са качествените бутилирани вина и 24 млн. л наливните. Руският пазар държи 75% от експорта и според експерти този дял ще продължи да расте. "Винпром Русе", който работи основно за Русия, е увеличил почти двойно износа си през тази година, обясни изпълнителният директор Наталия Казакова. През 2005 г. производителите са изнесли 4 млн. л, а само до ноември тези количества са нараснали до 7 млн. л.

Продукцията на българските винари намира добър пазар и в Европейския съюз. Само през миналата година Полша е увеличила с 10 на сто потреблението от България, сочи статистиката. Родните производители успяха да въведат европейските критерии благодарение на факта, че законодателството беше адаптирано още през 2002 г., когато беше приет Законът за виното, припомни шефът на браншовата камара. Според него с влизането в Европейския съюз отрасълът неизбежно ще трябва да се конкурира и с производителите от Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия, чиято продукция е в ниския ценови клас.

Вътрешното потребление на вино леко нараства и според експерти интересът към по-леките напитки ще се запази. През миналата година винпромите са продали на вътрешния пазар 24 млн. л, но реалното потребление е значително по-високо, защото тези числа не включват домашното производство. Високите акцизи върху твърдия алкохол, които влязоха в сила от началото на годината, също са повлияли върху потреблението. През 2005 г. при стария акциз са продадени 29 млн. л ракия и водка. За тази година количествата са доста по-ниски, но според експерти сивият сектор все още държи голям дял от пазара. Очакванията са след влизането в ЕС този сектор силно да намалее. /dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.