1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изтеглиха от пазара продуктите "Стара планина" със соя

Изтеглиха от пазара продуктите "Стара планина" със соя

Фирмите нарушителки няма да произвеждат по стандарта, докато случаят не бъде изяснен

Продуктите, произведени по стандарта „Стара планина", в които е установено съдържание на соя, са изтеглени от търговската мрежа, съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов. Той обясни, че към момента няма да бъдат отнети лицензите за производство на продукти „Стара планина" на фирмите нарушителки, но те няма да произвеждат по стандарта, докато случаят не бъде изяснен.

Преди два дни земеделският министър съобщи, че карначето на "Сами-М", колбасът "Майстор Цвeтко" на "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапчето на "Унимес" АД - Монтана, и кренвиршите на "Кен" с марка "Стара планина" съдържат непозволени съставки.

Директорът на НВМС съобщи, че предстои пробите от продуктите да бъдат изпратени в Германия. До една седмица резултатите ще бъдат готови.

„Производителите твърдят, че евентуално наличие на соев протеин може да е резултат от некоректно обявяване на техни доставчици на подправки и суровина", каза още Войнов. Той подчерта, че службата и производителите ще предприемат общо разследване, за да се стигне до истината. Войнов потвърди, че проверките на НВМС продължават.

„Прилагаме двоен контрол - веднъж физическо присъствие при производството на тези продукти в предприятията, и втори път - вземане на проби от търговската мрежа. Правим всичко необходимо и доказахме, че за нас е важно да бъдем прозрачни и открити към българския потребител, за да защитаваме неговите права", коментира ветеринарният шеф.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.