1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Източна Европа иска вносно мито за украинското зърно

Източна Европа иска вносно мито за украинското зърно

По данни на киевското земеделско министерство в страната до момента с летни култури са засети около половин милион хектара

В началото на седмицата имаше сериозно покачване на цените на пшеницата и царевицата. С най-голямо поскъпване се откроиха  маслодайните култури, теглени от суровия петрол. На този фон източните държави от Европейския съюз настояват Европейската комисия да върне вносните мита за украинското зърно.
 
Евтините доставки изкривяват конкуренцията на вътрешните пазари в Източна Европа и водят до по-ниски цени и проблеми при пласмента. Най-силно засегнати са Полша, Румъния и България. В тази връзка полският министър-председател Матеуш Моравецки призова помощта за Украйна да е добре обмислена, като най-важно е на първо място да са интересите на полските фермери. Българските зърнопроизводители излязоха на протести, такива предстоят и в Румъния. 
 
По данни на киевското земеделско министерство в страната до момента с летни култури са засети около половин милион хектара. Очакванията във ведомството са реколтата от зърно да е по-слаба от миналата година, но за сметка на това ще има повече маслодайни култури.
 
В същото време Европейската комисия не промени своята прогноза за износа на мека пшеница през настоящия сезон – 32 милиона тона. Вносът на царевица също не е коригиран – 23 милиона тона. До 26 март Съюзът е внесъл 20,4 милиона тона царевица, половината от които от Украйна. Импортът на пшеница е в размер на 8,9 милиона тона, от тях 4,3 милиона са от Украйна.
 
От френското министерство на земеделието оценяват състоянието на 94% от посевите със зимна пшеница като "добро до отлично", при ечемика са 93 на сто. От Вашингтон прогнозират, че стопаните в Съединените щати тази година са засели 20,2 милиона хектара с пшеница, при 18,5 милиона за миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.