1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кампанията за изкупуване на охлюви не върви

Кампанията за изкупуване на охлюви не върви

Незаконни пуктове изникват в селата

 

Кампанията за изкупуване на охлюви, която стартира на 10 май и е до 30 юни, върви трудно в Плевенска и Ловешка област. Причината е, че все по-малко хора събират и предават охлюви. Регистраните пуктове в региона са 140, а доскоро са бил над 400. Сега от централния пункт в Долни Дъбник един тир се пълни за около седмица, а преди години всеки ден е излизал по един камион. Доскоро охлюви са събирали организирани групи, предимно от малцинствата, ученици и безработни. Сега обаче ромите получават помощи и предпочитат да карат на тях, но не и да тръгнат да работят, твърдят изкупвачите. Според тях държавата е виновна за ситуацията в момента, тъй като издържа циганите с парите на данъкоплатците, вместо да ги принуди да се трудят.

Някои от хората обаче събират охлюви всеки ден. Такъв е пенсионерът по болест Христо Петков от Долни Дъбник. Той изминава на ден до 20-ина километра, като става в 5 часа сутринта, но си докарва до 10 - 15 лева дневно, ако има добър улов. В пункта охлювите се изкупуват от 30 до 60 ст. на килограм.

Нашият регион е богат на охлюви, казват запознати. Изкупуват се животни, които са по-големи от 28 мм, а по-малките се пускат в природата. При регистрано нарушение и изкупуване на маломерни охлюви РИОСВ може да санкционира от 100 до 1 000 лева физическите лица и от 200 до 5 000 лв. едноличните търговци. До момента в РИОСВ - Плевен, е констатирано едно нарушение за изкупуване на маломерни охлюви. Често в селата се появяват нерегистрани пунктове за изкупуване на охлюви, които също подлежат на проверки и санкции. Един такъв пункт има в село Румянцево. Често в незаконните пунктове се изкупуват и малки охлюви, с което се нарушава екосистемата, твърдят еколози. Иначе българският охлюв е един от най-предпочитаните в чужбина. Най-големите консуматири са Франция, Италия, Гърция, Германия и Турция.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.