1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Картел и между хлебопроизводителите

Картел и между хлебопроизводителите

От бранша се договаряли тайно да вдигат цените

 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 35 000 лв. на три съюза на хлебопроизводители заради това, че фирми, членуващи в организациите, са имали тайна договорка да вдигнат цената на хляба.

Санкцията е на Сдруженията на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ), Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите от Бургас и Асоциацията на хлебопроизводителите.

Антимонополистите са събрали от офисите на съюзите документи и списъци с цените на брашното, които са били разпространявани между фирмите през миналата година и по този начин са упражнявали монопол на пазара. Мотивът, за да започнат разследване, е фактът, че хлебопроизводители публично обявиха, че хлябът ще поскъпне.

Освен това хлебарите са обвинявали фирми от сивия сектор, че поддържат нереално ниски цени на хлебните продукти. Според експертите от комисията това твърдение уронва престижа на останалите хлебопроизводители, които продават по-евтино.

В отговор на решението на комисията председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов съобщи, че ще обжалва наложената му глоба. Той допълни, че комисията умишлено възпрепятствала борбата с фирмите в сивия сектор, тъй като в решението се цитирало, че се уронва престижът на фурните, които поддържат ниски цени, а те именно са сивият сектор.

Според запознати преди време по сигнал на съюзите на хлебопроизводителите комисията е наложила глоби на „Симид”, „Елиас” и „Мио Пазарджик”, че поддържат изкуствено ниски цени и по този начин нарушават конкуренцията на пазара.

Междувременно от комисията припомниха, че през август миналата година са започнали разследване срещу хлебопроизводители, млекари, производители на олио и птицевъди заради рязкото увеличение на цените на храните. Очаква се до края на седмицата да излезе решението на антимонополистите за това дали има картел при формирането на цените на млечните продукти. Досега комисията доказа, че има тайни договорки между фирмите за олио и птичи продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.