1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Картофът – нов воден източник?

Картофът – нов воден източник?

Инженерите зад проекта смятат, че цели фабрики могат да работят с извлечената течност, което ще ги "изключи изцяло от главния кран"

Вода, извлечена от сурови картофи, може да замени чешмяната и дори питейната вода в райони, застрашени от суша. Нова технология за извличане на течността от зеленчуците се изпитва от "Пепси", която притежава производителя на бързи закуски "Уокърс". Компанията усъвършенства процеса, за да оползотворява големите количества вода, отделяна от картофите при топлинната им обработка в чипс. Инженерите зад проекта смятат, че цели фабрики могат да работят с извлечената течност, което ще ги "изключи изцяло от главния кран".

Компанията смята, че количеството ще е достатъчно, та да остава и за подпомагане на местните общности близо до нейните фабрики. Около 75% от картофа е вода, така че има предостатъчно естествен ресурс, който да оползотворим, казва Мартин Сийл, началник устойчиви практики за Европа за компанията. По думите му в стандартния процес при топлинната обработка на чипса течността от зеленчуците се изпарява през комините. Компанията, която изпробва новата техника в завода си в графство Ланкашър, Великобритания, се надява да извлича около 3000 л вода на час от тях.


Компанията  си поставя и амбициозни цели да намали консумацията на вода и въглеродните си емисии с над 50% през следващите пет години с помощта на нова земеделска технология - iCrop. С нея фермерите би трябвало да доставят вода и торове из нивите точно и само на местата, където те са необходими.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.