1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кило кисело зеле за левче

Кило кисело зеле за левче

Първите туршии вече се продават на кооперативните пазари

 

На кооперативните пазари в столицата вече продават първите туршии на килограм. На Женския пазар киселото зеле струва по левче за килограм. По 2,60 лв. са киселите краставички пресносолки. На същата цена са и кило кисел карфиол или моркови.

Зеле

От 15 до 30 ст. се продава килограмът прясно зеле на борсата "Булгарплод-Слатина", съобщи шефът на борсата Александър Йоцов. На дребно зеленчукът в страната върви между 0,25 лв 0,40 лв. В края на октомври и началото на ноември излизат късните сортове българско зеле. Тогава зеленчукът е най-търсен, защото късните сортовете са най-подходящи за традицията домакините да пълнят бидони с кисело зеле за зимата. Втасалият зеленчук е част от българската зимна кухня, а зелевият сок, познат и под името "бульон трезве", е неотменно лекарство сутрин след вечерните трапези.

Домати

Цените на доматите по кооперативните пазари в страната вече повече от месец се задържаха в границата между 0,80 лв. и 1,50 лв. за килограм. Доматите, които в резгара на лятото стигнаха рекордните за сезона 4 лв. за кило, сега се продават на борсите двойно по-евтино на цени от 0,50 до 1,20 лв. за килограм, каза Александър Йоцов. Той припомни, че пазарът на дребно винаги е бил задоволен. Недостиг от прясна продукция изпитва единствено преработвателният сектор.

Проблемът с рекордно високите цени на доматите от лятото беше решен благодарение на взаимното доверие между производители и потребители и без намеса на държавата, каза председателят на Съюза на градинарите Ради Радев. Той изтъкна, че ако през август у нас бяха внесени домати, фермерите нямаше да купят нови семена, да изкоренят болните насаждения и да засеят късните сортове, които в момента вече зреят. Този факт, както и доверието на потребителите към българските фермери доведоха до нормализиране на цените на зеленчука на дребно, заяви Радев. Той допълни, че тази година градински домати ще има до средата на ноември, въпреки че традиционно градинският зеленчук се отглежда до към средата на откомври.

На големите стокови тържища в страната червените домати през август всеки ден поскъпваха с по 10 стотинки. В края на лятото и началото на есента цените на зеленчука се стабилизираха. В началото на септември най-ниската стойност на червените домати бе между 0,30 и 0,36 лв. за килограм, а две седмици по-късно тя бе от 0,60 лв. до 1,45 лв.

Радев подчерта, че кратката липса на домати през лятото, както и високите цени, на които се предлагаше стоката, са накарали голяма част от дребните стопани да се презапасят със семена за следващата година. По тази причина догодина се очаква свръхпроизводство на домати, които ще вървят на цени, значително под тяхната себестойност. Радев обаче предупреди, че от свръхпродукцията ще спечелят единствено търговците и потребителите, а дребните фермери ще претърпят загуби.

Лук

На борсите масово се предлага лук от Македония, Турция и Полша на цени под българската стока. Българският лук струва по 50 до 60 ст. за килограм на дребно, а вносният е по 30-45 ст./novinar.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.