Методът за контрол на соята трябва да бъде приет и окончателно утвърден през следващата седмица
Месопреработвателите категорично са отказали да финансират лаборатория за изследване на количеството на соя в месните продукти по стандарта „Стара планина”. Това каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, предаде Агенция "Фокус". След заседанието на Експертния съвет по безопасност на храните към НВМС и работната група, разработила стандарта, от ветеринарната служба съобщиха, че стандартът няма да се променя и забраната за влагане на каквото и да е количество соя ще остане в сила.
„Фирмите от бранша отказват да участват във финансирането на лаборатория”, каза Кирил Вътев. По думите му референтна лаборатория ще провежда контрола на соята по метод, който трябва да бъде приет и утвърден през следващата седмица окончателно.
„Оказа се, че имаме достатъчно лаборатории у нас”, каза Вътев. Председателят на асоциацията бе категоричен, че по време на заседанието месопреработвателите не са се противопоставили на изразеното желание на животновъдите в стандарта да се използва само българска суровина. „Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо – в България се произвежда 30 % от необходимото месо и 70 % се налага да се внася”, допълни Вътев.
Напомняме ви, че преди седмица след доказване на положителни референтни проби за соя в продуктите „Стара планина” на среща с министър Найденов, Асоциацията на месопреработвателите се ангажира да изгради за своя сметка в България лаборатория за количествено изследване за наличие на соя в месните продукти, като държавата щеше да я акредитира.