1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кирил Вътев: Всички ще спечелят, ако в България заработят хранителни банки

Кирил Вътев: Всички ще спечелят, ако в България заработят хранителни банки

Снимка:

Министерството на финансите може да намали данъчно облагаемия резултат на дарителите при разумен лимит от 1–2%

Всички ще спечелят, ако в България заработят хранителни банки – социалното министерство, хората с ниски доходи, търговците и производителите на хранителни продукти. Това каза Кирил Вътев - председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ), по повод вчерашния коментар на земеделския министър Мирослав Найденов, който заяви, че ще подкрепи бизнеса за създаването на хранителни банки в България, цитиран от Investor.bg.

„Хранителните банки съществуват в САЩ и Западна Европа. Те събират продукти с изтичащ срок на годност, но не изтекъл. Вместо храните да бъдат изхвърляни от производителите и търговците, се предоставят на социално слаби хора от хранителните банки”, обясни министърът. Найденов очаква идеята да бъде подкрепена и от социалния министър Тотю Младенов, икономическия министър Трайчо Трайков и финансовия министър Симеон Дянков.

Хранителните банки работят и с продукти с нарушен търговски вид, ако те задължително са годни за консумация.

Вътев коментира още, че в момента търговците и производители си плащат, за да бъдат унищожени например месните продукти в екарисаж, а тези разходи могат да бъдат спестени. Социалното министерство ще спести част от бюджета си за подпомагане. Затова тези продукти е по-ефективно да се оползотворяват, преди срокът им за годност да е изтекъл.

„Министерството на финансите може да намали данъчно облагаемия резултат на дарителите, но при разумен лимит – например 1 – 2%, за да няма злоупотреби“, предлага Вътев. Според него, ако хранителните банки действително заработят и продуктите стигат до бедното население в селските райони, ще намалее и битовата престъпност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.