1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай е световен лидер по внос на говеждо месо

Китай е световен лидер по внос на говеждо месо

Растежът се дължи на добрите цени, които месото постига на вътрешния пазар

Китай е не само най-големият вносител на свинско месо, но за последните три години излезе на първо място и при импорта на говеждо. Между 2017-та и 2020-та вносът е до три милиона тона. Това е двойно повече от вноса, осъществяван в Съединените щати, които са на второ място в тази ранглиста.
 
Според най-новата прогноза на американското земеделско министерство, Народната република и тази година ще увеличи вноса си на говеждо месо. Очакванията са за плюс 11 % до рекордните 3 милион тона. Основният аргумент за тези предвиждания е, че търсенето в Китай ще расте с по-голяма скорост от вътрешното производство. Освен това вносната стока е по-евтина, въпреки че се предполага, че в страната ще бъдат произведени 7 милиона тона, или с 4 % повече, отколкото през миналата година.
 
Растежът се дължи на добрите цени, които месото постига на вътрешния пазар. Затова и големите говедовъдни стопанства правят всичко възможно, за да увеличат стадата си, като в производството се включват и все повече млечни ферми, които инвестират в интегрирани системи за отглеждането на мъжки говеда с цел добив на месо.
 
Експертите от Вашингтон изчисляват, че в началото на годината в Китай е имало 95 милиона говеда, с 4 милиона повече, отколкото през януари 2020-та. Броят на млечните крави се е увеличил с 2 на сто до близо 14 милиона животни. Потреблението през настоящата година се очаква да нарасне с 600 хиляди до 10 милиона тона, най-вече заради ниските цени на вносната стока, както и заради силно поскъпналото свинско в следствие на африканската чума. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.