1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай купува рекордни количества царевица в опит да спре растящата инфлация

Китай купува рекордни количества царевица в опит да спре растящата инфлация

През последните 12 години земеделската земя в страната е намаляла с 8,33 млн. хектара

Китай, вторият най-голям потребител на царевица в света, може да удвои вноса на зърнената култура в опит да спре растящата инфлация в страната, пише агенция "Блумбърг".

Според Абдулреза Абасиан, главен икономист на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), Китай ще купи близо 5 млн. метрични тона царевица през тази година. За сравнение през миналата година закупеното от Пекин количество беше малко над 2 млн. метрични тона. А ако Китай купи 5 млн. метрични тона царевица, това ще е повече от рекорда за всички времена на азиатската държава – 4,3 млн. метрични тона през 1995 година.

До момента китайските власти са купили около 2,5 млн. метрични тона царевица, като се смята, че количеството всъщност е над 3 млн. метрични тона, тъй като не всеки брокер е длъжен да обявява за кого купува.

Засиленото търсене най-вероятно ще доведе до нов пик в цената на царевицата на Чикагската борса. В момента тя падна с 16% след като през миналия месец достигна най-високото си ниво от три години насам.

Заради сушата и намаляващите земеделски земи в Китай, инфлацията през юни достигна ниво от 6,4% - най-високото равнище от 2008 година насам. През последните 12 години земеделската земя в Китай е намаляла с 8,33 млн. хектара, казва китайският премиер Вен Цзябао.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.