1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай отваря пазара си за френски храни

Китай отваря пазара си за френски храни

По време на официалното посещение на китайския президент Си Цзинпин във Франция, държавните глави на двете страни приеха за първи път обща декларация, засягаща стокообмена и сътрудничеството в аграрния сектор

На фона на все по-голямото търговско напрежение между Китай и Европейския съюз Пекин даде някои обещания в областта на селското стопанство, ангажирайки се да улесни достъпа до пазара си за някои френски продукти. Става дума за птичето месо, дори в случай на птичи грип, свински черва и вина със защитен географски произход. Въпросите за говеждото месо и коняка обаче остават неразрешени. 
 
По време на официалното посещение на китайския президент Си Цзинпин във Франция, държавните глави на двете страни приеха за първи път обща декларация, свързана със стокообмена и сътрудничеството в аграрния сектор. По думите на министъра на земеделието Марк Фено това ще доведе до незабавното подписване на споразумения, които ще отворят огромния китайски пазар за френските хранителни стоки.
 
Френските компании биха могли да продължат да изнасят птиче месо на китайския пазар, дори ако в страната е открит случай на птичи грип, при условие че месото идва от незасегнати от вируса райони. Франция е водещата европейска страна и втората най-голяма в света след САЩ, която е успяла да постигне такова споразумение с Китай. Пекин е приел да разреши и вноса на нови партиди свинско месо, т нар. "бели дреболии". Според Ан Ришар от браншовата организация на свиневъдите това ще позволи да се увеличи с 10 на сто износа към Китай, което ще доведе до потенциални допълнителни приходи от 26 милиона евро.
 
Колкото до напитките, административното споразумение, свързано със сътрудничеството в областта на виното, ще позволи насърчаването, структурирането и улесняването на търговията във винарския сектор в Китай.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.