1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай затяга контрола за внасяни от Япония храни

Китай затяга контрола за внасяни от Япония храни

Японското правителство получи зелена светлина да изпомпа водата от Фукушима в морето

Заради намерението на Япония да изпусне водата, охлаждала атомната централа Фукушима, Китай обяви, че затяга мерките за контрол на вноса на храни от островната държава. От централното управление на митниците в Пекин съобщиха, че ще проверяват най-строго всички сертификати, както и че запазват забраната за внос на храни от 10 от 47-те японски префектури, за да предотвратят вноса на радиоактивни замърсени продукти.
 
Миналата седмица при официална инспекция от страна на Международната агенция за атомна енергия японското правителство получи зелена светлина да изпомпа водата в морето, тъй като планът отговаря на всички стандарти за сигурност. Китай остро критикува това решение, изтъквайки, че авторите на съответния доклад на Агенцията не са били единодушни в своето заключение. 
 
Вследствие на тежко земетресение и последвалото цунами през 2011 година в ядрения реактор на централата във Фукушима се стигна до авария, при която имаше изтичане на радиация. Реакторът все още трябва да се охлажда с вода, която се съхранява в специални резервоари, но техният капацитет вече се изчерпва. Затова сега водата трябва да бъде изхвърлена, като преди това ще бъде пречистена чрез система, способна да филтрира 62 нуклеида. 
 
Изпомпването на водата ще започне по-късно през лятото, въпреки протестите на местните рибари, които се опасяват, че това ще има последствия за рибата. В Южна Корея пък решението на Токио доведе до паническо презапасяване със сол и йодни таблетки, а няколко народни представители от опозицията излязоха от протест в гладна стачка. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.