1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кюстендил ще изнася ябълки и череши за Куба

Кюстендил ще изнася ябълки и череши за Куба

 

Куба ще внася ябълки и череши от Кюстендил. Това е напълно възможно и трябва да бъде обсъдено сериозно, обяви Негово превъзходителство посланикът на Куба Херардо Алварес при посещението си в Града под Хисарлъка. Дипломат №1не загатна и за перспективата тъмнокожи кубинци да релаксират с минералната вода в Кюстендил.
"Тук хората са много спонтанни и открити - почти като кубинците, каза при посещението си в областния център Негово превъзходителство Херардо Алварес. - Минавал съм оттук на път за Македония и Албания. Впечатленията са ми, че Кюстендил е много жив град", сподели след срещата си с областния управител Любомир Дермански.
Визитата му в региона бе по покана на Клуба за приятелство с Куба в Кюстендил, чийто председател е Златка Анастасова. Общо 20 са структурите на територията на страната. Най-активни като дейност са Кюстендилският, Варненският и във Враца, уточни Любен Василев –член на Асоциацията за приятелство София-Куба.
"Класацията на списание "Форбс", която подрежда лидера Фидел Кастро на шесто място по богатство в света, е кампания на американските медии срещу Куба. Това е една клевета и не отговаря на истината. Фидел е честен човек. Това е част от кампанията на американците срещу държавата Куба и срещу нейния президент, подхваната от средствата за масова информация. Има много по-сериозни и важни неща", сподели дипломатът.
Той е посланик от осем месеца и е изявил желание да се запознае с региона. "Имам желание да разширим отношенията между България и Куба и да опознаем отблизо ситуацията в страната. Това е моята позиция. През последните години се наблюдава силно намаляване на търговските и икономическите връзки между двете страни, причините са комплексни - не само финансови и икономически. Ще работим в посока на тяхното съживяване и възстановяване. Предвижда се да се развият отношенията в сферата на земедлието, биотехнологиите и някои области на здравеопазването - конкретно фармацията. Освен това не е изключен и обмен в областта на културата и образованието. Напоследък Куба се насочва към този важен сектор, какъвто е туризмът, каза пред журналисти Херардо Алварес. - Има нужда от време, за да се възстанови прекрасното сътрудничество, но трябва да има и политическа воля. На различен етап в Куба познавахме България като една развита земеделска страна. Български продукти бяха познати и се консумираха в големи количества. Още не мога да забравя българските компоти и конфитюри, но през последните години обменът изостана, а търговията трябва да се развива, защото знаем, че българските продукти са качествени и популярни. По данни на статистиката последната година се увеличава броят на туристите от България в Куба и техният брой е достигнал близо 2 млн. души"./viara-online.com

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.