1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кланица за пернат дивеч планира да изгради производител на пъдпъдъчи яйца в Добричко

Кланица за пернат дивеч планира да изгради производител на пъдпъдъчи яйца в Добричко

В страната има остра нужда от подобно съоръжение

Кланица за пернат дивеч ще изгради в стопанството си Снежанка Добрева, производител на пъдпъдъчи яйца от добричкото село Дъбрава. Проучванията й показват, че в страната има остра нужда от подобно съоръжение, тъй като производителите на пъдпъдъци, фазани и яребици няма къде да реализират продукцията си. В съседните на Добруджа райони на Румъния също няма кланица за пернат дивеч, а в същото време там се регистрира завишен интерес към пъдпъдъчето месо. В момента фермерката проучва възможностите за кандидатстване по мерките на Програмата за развитие на селските райони.

2000 пъдпъдъка за яйца отглежда във фермата си производителката. С този бизнес се захваща още преди десет години, но за истинското начало е поставено преди четири години. Тогава Снежанка Добрева закупува сградата на бивша кравеферма в селото и преустройва част от нея за нуждите на пъдпъдъците и производството на яйца от тях. Започва с 300 пилета японски пъдпъдък, получава нужните удостоверения за ферма и за склад за яйца от ДВСК. Сега смело заявява, че в страната има само два наистина законно действащи производители на пъдпъдъчи яйца – в с. Дъбрава и в Етрополе.

През последните месеци започва да се забелязва повишен интерес към яйцата от пъдпъдък, смята производителката. Дневно във фермата се добиват около 300 яйца, почти толкова се реализират в търговската мрежа. Себестойността на едно пъдпъдъче яйце е 8-9 стотинки, в търговската мрежа се изкупува на 10–11 стотинки. Клиентът от своя страна заплаща по 15 стотинки за едно яйце в магазините. Определено  потребителите вече са наясно, че хранителните качества на тези яйчица са невероятни, твърди Снежанка Добрева. Те засилват имунната система, помагат при редица заболявания, да не говорим за чудесния им вкус. Във фермата се прилага клетъчно отглеждане на японския пъдпъдък. За да снасят, пилетата трябва да бъдат при необходимата светлина и температура. Дивият пъдпъдък снася два пъти в годината, докато тези във фермата – целогодишно, пояснява още фермерката. В помощ на стопанството Снежанка обработва и 600 дка земя, които сее предимно със зърнено-фуражни култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.