1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кметове искат бързо изкупуване на тютюна

Кметове искат бързо изкупуване на тютюна

В Неврокопския край качеството на тютюна е много добро

Кметове ще преговарят с фирмите за навременно изкупуване на цялото произведено количество тютюн. Управниците ще настояват изкупвачите да приберат цялата реколта, макар половината от тютюнджиите в Пиринския край да нямат сключени договори за изкупуване на продукцията.

"Лошото е, че не се прие новият закон, който щеше да защити тютюнопроизводителите. Затова ще направим всичко възможно ние да гарантираме правата им. Ще искаме от фирмите да започнат навреме изкупната кампания - в края на октомври. А не да чакат януари и февруари догодина. Защото стопаните имат нужда от пари, за да посрещнат зимата", заяви кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов.

Той уточни, че в Неврокопския край качеството на тютюна е много добро. "Вярвам, че няма да има проблеми с изкупуването на тютюна, въпреки липсата на договори. Защото няма търговец, който да не иска да вземе хубава стока", каза общинският управник. Ако остане неизкупен тютюн или ни дадат ниска цена, ще протестираме с всички позволени от закона средства, заканват се тютюнджиите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.