1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Колбасари: Вместо 8 лева, каймата ще се продава за 6

Колбасари: Вместо 8 лева, каймата ще се продава за 6

23 производители са кандидатствали за лиценз, 11 вече са получили

Цените на каймата и кренвиршите от истинско месо може да паднат. Това прогнозираха производителите от димитровградското предприятие "Лотос". То бе първото, което получи лиценз за производство на продукти с марката "Стара планина". Вместо 8 лева, каймата ще се продава за 6, твърдят колбасарите. Според тях единственото условие за това е хората да започнат да купуват по-масово.

"Лотос" вече произвежда 8 продукта - два вида кайма, два вида сурова наденица, кюфтета и кебапчета. Освен в Димитровград, зарежда и софийските си магазини в Дианабад, на Женския пазар и Централни хали, както и хипермаркетите "Кауфланд". "През септември ще имаме готовност да доставяме на клиенти от цялата страна", увериха от фирмата.

Причина за забавянето е в технологичния процес за производство на колбаси от истинско месо, тъй като той отнема няколко дни, обясни директорът "Маркетинг и продажби" в дружеството Ивайло Иванов.

Иначе търсенето на продукти "Стара планина" в страната е доста голямо. Всеки иска да опита какво е това кренвирш от месо и различава ли се от колбасите, които е купувал досега. В повечето градове обаче търговците изчакват, за да видят как се харчи стоката на пионерите, решили да пробват с новите мръвки по държавна рецепта.

Много от продавачите не смеят да зареждат заради високата цена - 10 лева за кило кренвирши и 8 лева за кайма. Други се притесняват от малката трайност заради липсата на консерванти.

"Срокът на годност е само 5 дни. Ако не успеем да ги продадем, сме на червено", притесняват се търговците. Затова в някои магазини умували да ги предлагат замразени. Така трайността ще се увеличи на 30 дни. Но пък ще влоши вкусовите качества. А това се наказва със солени глоби от ветеринарите. В столицата единствено веригата "Фантастико" предлага продукти с логото "Стара планина", установи проверка на "Стандарт" из големите хипермаркети.

Засега продуктите с лого "Стара планина" не са отделени на специален щанд, а се продават заедно с другите.  23 производители са кандидатствали за лиценз, 11 вече са получили.

Във Видинска област обаче нито една от 9-те месопреработвателни фирми не е заявила желание за това, каза за "Стандарт" директорът на Регионалната ветеринарномедицинска служба д-р Валери Велков. Те произвеждат продукция само за местния пазар, който е много свит. Кайма или колбаси "Стара планина" тук са непродаваеми, смятат местните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.