1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Колумбия готви "селскостопанска революция"

Колумбия готви "селскостопанска революция"

Латинска Америка произвежда над половината от изнасяната в света соя, една трета от царевицата и 44% от говеждото

Латинска Америка може да помогне за решаване на световната продоволствена криза, като увеличи селскостопанското си производство, съобщи Световната банка, цитирана от Ройтерс. Колумбия от своя страна посочи, че има планове за "селскостопанска революция". Увеличаващите се цени на храните доведоха до бунтове и социални вълнения по света през последните месеци.

Световната банка отбеляза, че не е задължително скокът на продоволствените цени да хвърли повече латиноамериканци в нищета. Организацията обаче е разтревожена какво може да предизвика поскъпването на храните. Вицепрезидентът на Световната банка за Латинска Америка и Карибите Памела Кокс посочи, че увеличаването на цените на храните може да доведе до ползи за региона и отрече тезите, че светът ще достигне до момент, в който няма да може да се изхранва сам. Латинска Америка има много възможности за селскостопанско производство, посочи Кокс в кулоарите на срещата на лидерите от Западното полукълбо в Калгари в края на миналата седмица.

Увеличаването на хранителните доставки може да доведе до намаляване на цените, както и да помогне на страните производителки да увеличат икономическия си растеж. Колумбийският финансов министър Хуан Карлос Ечевери посочи, че планира да използва парите от правата за петролна експлоатация за развитие на селскостопанския сектор с надеждата да постави началото на процъфтяване на фермерството, наред с бума в рудодобива и енергетиката. Латинска Америка представлява 10% от световния износ на храни. Тя произвежда над половината от изнасяната в света соя, една трета от царевицата и 44% от говеждото. Континентът притежава около една трета от неизползваната в света земя, която е подходяща за обработване.

Икономистите посочват, че сегашното увеличаване на цените на храните стимулира агробизнеса в страни като Аржентина и Бразилия да се разширява на нови територии и да разнообразява производството. Възможностите за голяма възвращаемост накараха Китай да планира инвестиции в Аржентина за производството на соя в райони, които преди не се смятаха за подходящи за такива посеви.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.