1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Компенсират зеленчукопроизводителите с 3 855 000 лева заради кризата с Ешерихия коли

Компенсират зеленчукопроизводителите с 3 855 000 лева заради кризата с Ешерихия коли

Обезщетенията са преведени по банковите сметки на 81 земеделски производители

Обезщетенията са преведени по банковите сметки на 81 земеделски производители, чиято продукция беше засегната от безпрецедентната криза с Ешерихия коли, която се разрази тази пролет в световен мащаб. Финансовото подпомагане, което ДФ „Земеделие” изплати на българските зеленчукопроизводители, е в две направления. Първото е за оттеглени произведени и нереализирани количества зеленчуци от пазара, а второто – за небране на реколта. Компенсациите са за домати, салати, краставици, сладък пипер и тиквички за прясна консумация.

Най-много средства са изплатени в Благоевградска област, където 24 зеленчукопроизводители получиха над 1 286 000 лв. В Пловдивска област са компенсирани 29 стопани с над 1 213 000 лв., а в област Хасково са изплатени обезщетения в размер на близо 813 400 лв.

След извършени административни проверки и вследствие на несъответствия с критериите за финансиране, отказ на плащане са получили 16 бенефициенти на стойност близо 973 500 лв.

Финансовата помощ бе отпусната с регламент на ЕС за предприемане на извънредни мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци в Общността. Комитетът по Обща организация на пазара одобри за България 2 562 748 млн. евро за компенсиране загубите на местните зеленчукопроизводители от Ешерихия коли. Общият бюджет в направление за всички държави членки бе увеличен от 210 на 227 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.