1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Консервите отстъпват място на замразените храни

Консервите отстъпват място на замразените храни

У нас е сериозен проблемът със суровините за производство

Хранителната промишленост се променя в целия свят в зависимост от търсенето и предлагането. Тенденцията е към готови, полуготови храни, охладени, замразени, на които отстъпват мястото тези консерви, които познаваме като полуфабрикати. Това казва пред Фокус Павлина Параскова, директор на Института по консервна промишленост в Пловдив.

Стандартът на живот вече изисква тези видове храни и освен това – Китай, Индия, Виетнам, Тайланд имат много развита индустрия за полуфабрикати, която е много по-конкурентоспособна. Затова нашите предприятия трябва да си направят преоценка, вътрешният пазар трябва да бъде развит, защото в момента не е развит в тази посока - полуготови и готови ястия, посочи тя.

В кризата проблемите при предприятията от консервната промишленост се задълбочават. Една голяма част от тях - над 50 % практически не работят. „Нашите предприятия от тази промишленост за хубаво или не, основно бяха ориентирани към руския пазар, а там кризата се разрази много. Тези, които работят за вътрешния пазар, също работят слабо”, каза тя.

У нас е сериозен и проблемът със суровините за производство. По думите й – в това отношение липсва държавна политика и огромни валутни потоци излизат навън за суровина, защото била по-евтина. Според Павлина Параскова, ако се внедрят съвременни технологии, България може да стане износител – и на пресни плодове, и на пресни зеленчуци, както го е правила преди.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.