1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Консумацията на узо е намаляла с една трета

Консумацията на узо е намаляла с една трета

Удоволствията на гърците стават все по-малко заради кризата

Удоволствията на гърците стават все по-малко заради кризата. След западането на сексиндустрията и спада в потреблението на зехтин, сега и любимото им узо падна жертва на изтънелите портфейли и на високите налози.

Един от символите на Гърция от столетия, прославен в песни и романи, е задължителен спътник на храната в таверните. Използвано дори в ритуали за прощаване с мъртвите. В добро и зло узото е било неизменна част от живота на гърците. Досега.

В периода на икономически трудности обаче по всичко личи, че гърците не давят мъката си в алкохол. Консумацията на узо е намаляла с една трета в сравнение с преди пет години и продължава да пада. Производителите се борят да оцелеят. Във водещата компания за производство на узо са намалили работните дни, за да избегнат уволнения. Обвиняват за проблемите си трите поредни скока на акциза за алкохола и повишението на ДДС, наложени от правителството, информира БНТ.

Половината от гръцкото узо се произвежда на остров Лесбос. Но сега и тук хората пестят от всичко, дори от свещеното питие. Все пак надежда за узото има. Извън Гърция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.