1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. КОПА и КОДЖЕКА изразиха остра критика срещу решението на САЩ да вдигнат вносното мито за испански маслини

КОПА и КОДЖЕКА изразиха остра критика срещу решението на САЩ да вдигнат вносното мито за испански маслини

По-високото мито трябва да послужи като защита за американските производители, твърдят от Вашингтон

Остра критика срещу решението на Съединените щати да вдигнат вносното мито за испански маслини изразиха от КОПА и КОДЖЕКА. Според европейската фермерска организация тази мярка е несправедлива.

"За нас решението на Вашингтон е неоправдано и противоречи на общите ни интереси за добри търговски отношения между Съединените щати и Европейския съюз", каза генералният секретар на КОПА и КОДЖЕКА, Пека Песонен.

Доклад на американското агроведомството препоръчва на администрацията на Доналд Тръмп да вдигне ставката на вносното мито от сегашните 5,5 процента на 27 на сто. Според търговското министерство на Съединените щати испанските износители на черни маслини продават стоката си с 15 до 20 процента под себестойността й. По-високото мито трябва да послужи като защита за американските производители, твърдят от Вашингтон. Окончателното решение по въпроса ще бъде оповестено през юни.

Испания е най-големият производител на маслини в света. В страната се отглеждат повече от 200 сорта, както за зехтин, така и за директна консумация. Производството е концентрирано на 90 процента в южните провинции Андалусия, Бадахос, Кордоба и Гренада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.