1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Крадат агнета за Гергьовден

Крадат агнета за Гергьовден

Всъщност - краде се всичко, хората самоорганизират защита

Кражбите на агнета в навечерието на Гергьовден в Пиринския край вървят с пълна сила. Поредният потърпевш от набезите на апашите е животновъдът А. Тилев от петричкото село Кавракирово. Той е внесъл жалба в полицията, че от кошарата му, която се намира в близост до къщата му, са задигнати 5 животни, чиято обща стойност е около 800 лева. Оказало се, че крадците са срязали метална ограда, за да се вмъкнат вътре. Сигурно е, че са били с автомобил, в който са натоварили агънцата.

И в сатовчанското село Кочан разкриха крадци на агнета. Гергьовден наближава и овчарите трябва да са нащрек, предупредиха от полицията. 36-годишният Стефан Куртев, 28-годишният Виктор Балиев и 39-годишният Марио Пехливанов откраднаха 4 агнета от свой съселянин, но бяха арестувани. По случая бе образувано дознание.

Доброволци от две пловдивски села - Рогош и Скутаре, организират секретни постове, за да дебнат крадци на животни. Хората са притеснени, защото за месец от оборите изчезнали десетина коне, крави, бикове и кози. Бандитите са неизвестни. Последната кражба е в Рогош. "Прескочили оградата, влезнали към 1 часа, не съм ги чул. Изкарали кравата, а коня и козите оставили. В съседната къща живее синът ми, бил е буден, къщата му светела, но не са се уплашили", разказва 81-годишният Георги Цветков. Крадците избирали обори в покрайнините на селата, близо до Марица. Преди няколко седмици за една нощ изчезнали два коня. "Веднага се организирахме с постове край Марица. Видяхме силует на мъж, който избяга, а кончето бе вързано за храсталаците", обяснява кметът на Рогош Георги Георгиев. 

За празниците във Варна агнешкото удари 14 -15 лв. Особеното тази година е, че няма значение дали ще си купите бут или плешка, цената си е все една и съща. Търговците обясняват явлението с нова фирмена политика. Румънци пазаруват агнешко у нас, излизало им по-евтино.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.