1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Краставиците на борсата поевтиняха с 21 процента

Краставиците на борсата поевтиняха с 21 процента

От 0.71 лв. до 1.25 лв. варира цената за литър прясно мляко в началото на май

 

С 21 на сто е паднала цената на едро на краставиците на плодово-зеленчуковата борса във Варна, сочи седмичният бюлетин на системата за агропазарна информация (САПИ). Предлагането на плодове и зеленчуци около великденските празници значително се е увеличило и този факт способства за поевтиняването на повечето продукти се посочва в бюлетина. Цената на краставиците се е понижила осезаемо и в Сливен - с 15 %, в Хасково с 13 %, Бургас 12 %, София - Слатина с 11 % и Първенец и Русе съответно с 9 и 6 на сто. В момента зеленчукът се продава на борсите в границите 1.40 лв./кг до 1.85 лв./кг, става ясно от доклада на САПИ.
Поевтиняването се е отразило и при цените на дребно на краставиците. По-ниски стойности на зеленчука, с между 5 и 41 на сто, са регистрирани в 16 града на страната. В момента цената на зеленчука в магазинната мрежа се движи в границите 1.40 лв. до 2.80 лв. за кг.
Известно понижение е регистрирано и при едровата цена на доматите, които към началото на май се търгуват в границите от 2.50 лв./кг в Хасково и 3.85 лева за килограм във Варна. Най-осезаемо е поевтиняването на червеният зеленчук на борсата в София-Слатина с 6% и с 2 на сто е паднала цената им в Хасково. Цените на дребно на доматите към края на април са били между 2.50 и 4.80 лв./кг, посочват от САПИ. Най- голямо е поскъпването на зеленчука във Видин и Перник - с 16 на сто. В Търговище и Русе цената се е повишила с 13 %, в Пазарджик и Разград с 11 %, а в Силистра и Кърджали съответно с 10 и 8 на сто.

Понижение е регистрирано и в едровата цена на зеления лук, която към началото на май варира от 0.05 лв. в Първенец до 0.40 лв. на борсата във Варна. Зелената салата и марулите също значително са поевтинели, като цената им е от 0.15 лв./бр. във морската ни столица до 0.50 лв./бр. във София-Слатина.
Известно поскъпване е регистрирано в цената на едро и дребно на свинското и телешкото месо. Свинското, търгувано на борсите на едро е поскъпнало с от 1 до 4 %, сочи седмичният доклад на системата за агропазарна информация. Цените на едро на този продукт са в границите от 4.40 лв. до 5.60 лв./кг в различните краища на страната. Най-висок ръст в продажната цена на едро на свинското 4 % е отбелязана в Търговище. С 2 на сто е поскъпнало то в Силистра и с 1 % в Сливен, сочат данните на САПИ от края на април месец. Поевтиняване е отбелязано единствено в района на Пловдив с около 3 на сто.
Телешкото месо, търгувано на едро се продава в границите от 4.00-6.60 лв./кг. При неговата цена също е отбелязано известно повишение към края на месец април. Най-осезаемо е било поскъпването в Сливен- с 4 на сто, с 2 % се е качила цената на телешкото в Бургас  и с 1 % в Шумен.
Поскъпване на едровата цена е отбелязано и при трайните колбаси, които се продават между 5.40 лв. и 10 лева за килограм.
В магазинната мрежа повишението в цената на свинското бут към края на април достига до 7 на сто. То се продава на нива между 5.80 и 8.60 лв./кг. Най-високите стойности на свинското са регистрирани в Монтана. Там повишението е с 7 %, а с 4 % е поскъпнало във Видин, сочат проучванията на САПИ.
В същото време цената на дребно на свинското врат в страната към края на четвъртия месец на 2005 г. са варирали от 6.20 лв./кг. в София до 8.90 лв. в Плевен и Ловеч.
Едровата цена на млякото в страната е останала без промяна, сочат данните на САПИ за края на месец април. Леко повишение на цените е регистрирано в стойностите на прясното мляко-плик. В Сливен то е поскъпнало с 2 %, а в Бургас и Ямбол с по 1 %. Само в Шумен е установено поевтиняване на едровата му цена с около 10 на сто.
Цените на едро на киселото мляко в кофичка също са се запазили сравнително стабилни, посочват от САПИ. Млякото кофичка от 400 гр. и масленост 3.6 % се е продавало в границите 0.38 - 0.58 лв./бр. Известно понижение е отчетено единствено в Сливен, където е регистрирано поевтиняване с около 2 на сто.
Цената на прясното мляко в магазинната мрежа на страната в края на април е варирала в границите 0.71 лв./л до 1.25 лв./л., сочат данните на САПИ. По-осезаемо поскъпване е регистрирано в Бургас - 4 на сто, както и в Ямбол и Сливен, съответно с 2 и 3 на сто.
Цените на киселото мляко в кофичка са се запазили без промяна към края на месец април и остават в границите 0.45 лв./бр. до 0.65 лв./бр. / monitor.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.