1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Кравето масло внезапно изчезна от магазините в Норвегия

Кравето масло внезапно изчезна от магазините в Норвегия

Това е силен удар върху потребителите пред коледните празници

Кравето масло внезапно изчезна от магазините в Норвегия. Това е силен удар върху потребителите пред коледните празници. Най-потърпевши са хлебарите и сладкарите. Като причина за дефицита се посочват ниските добиви на мляко тази година и по-високото сезонно търсене, информира БНТ.

Чуват се и обвинения за лошо плансиране. В търсене на изход и в разрез с традиционния протекционизъм в страната, властите намалиха драстично таксите върху вносното масло за целия месец декември.

Дефицитът на краве масло в Норвегия през декември се оценява на 50 тона седмично. Заради лошата паша през лятото млекодобивът в страната е с 20 милиона литра по-малко, от очакваното през май. Норвежкият преработвател дори оряза производството на сирене в полза на маслото, но проблемът остава.

Властите вчера, 6 декември, свалиха таксите върху вносното масло от 25 крони на едва 4. Вече се договарят доставки от Белгия. Изчезна дори и норвежкото екологично масло. То се определя като нишов продукт и струва два пъти по-скъпо на пазара. Неговите производители тези дни чупят собствените си рекорди.

За производството на килограм масло са необходими 25 литра мляко. Норвежките еко маслобойни произведоха рекордните 70 тона масло, но и това е много под сегашното търсене.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.