1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. КЗК проучва веригата „зърно-брашно-хляб”

КЗК проучва веригата „зърно-брашно-хляб”

От антимонополната комисия съобщават, че целта е да бъдат анализирани специфични проблеми за конкуренцията на съответните пазари

Антимонополната комисия образува секторен анализ за връзките по веригата - „хлебно зърно - пшеничено брашно - масов пшеничен хляб".

От антимонополната комисия съобщават, че целта е да бъдат анализирани специфични проблеми за конкуренцията на съответните пазари. За проверката настояха лично премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов.

Доколкото цената на хляба е в пряка зависимост от движението на цените на влаганата суровина - хлебната пшеница и брашно, проучването следва да проследи състоянието на свързаните пазари по цялата производствена верига, категорични са от КЗК.

Дори и да са налице обективни икономически условия, обуславящи увеличението на цената на хляба, то това увеличение следва да се осъществи автономно от всеки участник на пазара, в резултат на негово независимо решение, взето при наличие на ефективен конкурентен натиск.

КЗК счита, че за крайната оценка на състоянието на пазара е необходимо събиране на надеждна и съпоставима информация, което може да стане само в рамките на секторен анализ.

След сигнал на транспортния министър за евентуален картел при цената на горивата, антимонополната комисия започна да работи и в тази сфера.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.