КЗК: В търговията на едро с олио конкуренцията е нарушена

Анализирани са три споразумения между доставчици на бутилирано олио и основните им дистрибутори

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)  смята, че в търговията на едро с олио конкуренцията е нарушена. Производителите и дистрибуторите, които според комисията са договаряли цени за препродажба и разпределяли пазари, имат 30-дневен срок, за да възразят или да коригират практиката си. 

Комисията е извършила секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио. Тя е установила, че доставчици на рафинирано бутилирано олио и техните дистрибутори са сключвали вертикални споразумения, които предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазара на едро на рафинирано бутилирано олио.

Според КЗК клаузи в договорите между доставчиците и търговците  целят пряко или косвено определяне на цени за препродажба и разпределяне на пазари под формата на ограничаване на територията на дистрибутора, се казва в съобщението на КЗК.

Анализирани са три отделни, несвързани помежду си, вертикални споразумения между доставчици на бутилирано олио и основните им дистрибутори. 

Комисията е постановила три самостоятелни определения за предявяване на твърдения за извършени нарушения, изразяващи се в забранени вертикални споразумения при следните доставчици и техни основни дистрибутори:

- "Калиакра" АД, "Бунге Зрт" - Унгария, "Бунге Румъния Срл" и основните им дистрибутори "Гама-Ник-Митев-2004" ЕООД, "Теодоро Бабаров-Клио Комерс" ЕТ, "Д и Д Комерс Енд Диливъри" ООД, "Лъки 2003" ООД, "Вучко 2-Братя Вучкови и Сие" СД;

- "Бисер Олива" АД и основните му дистрибутори "Фамилекс" ЕООД, "М.М. Малешков" ЕООД, "Загора 2000" ООД, "Велизара 2000" ЕООД;

- "Звезда" АД и основния му дистрибутор "КООП Търговия туризъм" АД.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.