1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Лек ръст в цената на олио и захар

Лек ръст в цената на олио и захар

Цените на основните зърнени култури са спокойни

Цените на основните зърнени култури като пшеница, царевица, фуражна пшеница, ечемик, слънчоглед на световните борси са относително спокойни и без резки колебания. В Чикаго цената на пшеницата е 194 долара на тон, на царевицата варира между 149 - 150 долара. В Будапеща имаме леко колебание в цената на пшеницата малко нагоре спрямо миналата седмица, като достигна до 212 лв. на тон. Фуражната пшеницата се търгува на 187 лева, като царевицата изпревари пшеницата през миналата седмица  и достигна цена от 218 лв. на тон.

Фуражният ечемик достигна цена от 186 лв., а слънчогледът леко се покачи спрямо миналата седмица до 451 лв. за тон. Нерафинираното слънчогледово олио в Ротердам  веднага последва тази тенденция и стигна до 880 долара на тон в търговията. В Лондон се наблюдаваше повишение в цената на бяла рафинирана захар и тя поскъпна до 409 евро на тон.

У нас имаше предлагане на хлебна пшеница от II Б група през миналата седмица при цена  210 лв. на тон, но търсене нас нямаше. При нас няма колебание на цените, а за съжаление и интересът не е особено голям при зърното. Все пак е възможно някакво раздвижване, защото ДФ „Земеделие” изкупува на тази минимална интервенционна цена от 101 евро на тон. Ако качеството е добро, купувачите ще дадат необходимата цена. У нас проблемът винаги е в качеството на пшеницата, която се предлага. Ако има нужда от допълнителни неща, които се влагат, за да стане хляб, интересът към нея ще е нулев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.