1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Лек спад при цената на бялата кристална захар в края на октомври

Лек спад при цената на бялата кристална захар в края на октомври

В единадесет области се наблюдава понижение на цените на продукта

Средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар за страната бележат лек спад спрямо предходната седмица.

На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,22 лв./кг (Добрич) до 1,80 лв./кг (Враца). В сравнение с предходната седмица, в единадесет области се наблюдава понижение на цените на продукта от 1,3% до 6,9%, най-чувствително в Добрич, а в други три - повишение с до 1,3% (Благоевград). В резултат, средната цена на едро за страната намалява с 1,3% на седмична база, до 1,52 лв./кг.

Цените на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) са в диапазона от 1,44 лв./кг (Видин, Враца, Добрич и Монтана) до 1,69 лв./кг (Смолян). В четиринадесет области се наблюдават седмични ценови изменения в границите от -13,9% (Варна) до +7% (Хасково). Средната за страната цена на дребно на захарта в големите супермаркети е 1,55 лв./кг, с 0,6% под нивото от предходния седмичен период.
 
Предлагането на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) е на цени от 1,57 лв./кг (Варна) до 1,90 лв./кг (Разград). В девет области цените на продукта в по-малките магазини намаляват с между 1,2% и 10,8% на седмична база (най-чувствително в Шумен и Варна), което води до понижение на средната стойност за страната с 1,7%, до 1,74 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,19 лв./кг над тази в големите супермаркети, като най-голяма разлика се наблюдава във Враца – 0,37 лв./кг.

Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,03 лв./кг за ГТВ и 0,22 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика за големите супермаркети се наблюдава в Добрич и София – 0,22 лв./кг, а за по-малките магазини – в Пловдив – 0,42 лв./кг. В шест области цените на дребно в ГТВ са с до 0,36 лв./кг (Враца) по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.