1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко намаление в цената на брашно тип „500”

Леко намаление в цената на брашно тип „500”

Средните цени на дребно остават без промяна

През периода 17 – 24 септември 2014 г. се наблюдава леко намаление на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната и запазване на тези на дребно на нивата от предходната седмица.

Средно за страната, цената на едро на брашното се понижава с 1,2% в сравнение с предходния седмичен период, до 0,81 лв./кг. По области, стойностите варират от 0,60 лв./кг (Враца) до 1,08 лв./кг (Варна). Седмично поевтиняване на продукта се наблюдава в единадесет области – от 1% в София до 9% във Велико Търново. Същевременно, в пет области продуктът поскъпва, в рамките на 1,1 – 5,9% (Варна).

През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 0,99 и 1,06 лв./кг.
По области, цените на брашното в ГТВ се движат в границите от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,04 лв./кг. Спрямо предходната седмица, повишение на ценовите стойности, в рамките на 1 – 7,2%, се наблюдава в Бургас, Благоевград и Кюстендил , а понижение - единствено в област София, с 3,1%.

В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград). В три от областните центрове се отчита седмично изменение на цените, като при всичките е налице понижение на стойностите, в рамките на 2,7 - 2,8% (Хасково и Ямбол).

През периода на наблюдение цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,18 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,37 лв./кг във Враца и Добрич. В областите Варна и София цените на дребно в големите супермаркети са съответно с 0,11 и 0,04 лв./кг по–ниски от тези на едро.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,25 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,50 лв./кг. Изключение е област Варна, където цените на брашното в ДТО са с 0,08 лв./кг по-ниски от тези на едро.
Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,07 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик - 0,17 лв./кг. Само в област Търговище брашното се предлага в ДТО на малко по-ниски цени от тези в ГТВ, с 0,01 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.