1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500”

Леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500”

Брашното се търгува в ценовия диапазон от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,10 лв./кг (Варна)

По данни на ДКСБТ през периода 23 – 30 юли 2014 г. се отчита леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната и запазване на цените на дребно на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното за страната нараства с 1,2% спрямо предходния седмичен период, до 0,85 лв./кг. По области, брашното се търгува на едро в ценовия диапазон от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,10 лв./кг (Варна). В единадесет от областните центрове се наблюдават разнопосочни ценови изменения спрямо предходната седмица, в границите от -4% (Благоевград) до +4,8% (Варна и Силистра). 

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 1,00 лв./кг. Предлагането на продукта в тези обекти е в ценовия интервал от 0,90 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Перник). Седмично изменение на цените се наблюдава единствено в област Варна, където продуктът поевтинява с 1%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на брашното остава 1,06 лв./кг. По области, стойностите са в границите от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград). Единствено в област София се отчита ценово изменение спрямо предходната седмица - понижение с 0,9%.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Пазарджик – 0,17 лв./кг. В областите Перник и Търговище брашното се предлага в ДТО на малко по-ниски цени от тези в ГТВ, съответно с 0,02 лв./кг и 0,01 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в ГТВ са с 0,15 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,21 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран отново във Враца - 0,38 лв./кг за ГТВ и 0,49 лв./кг за ДТО. В областите Варна, София (а във Варна и в по-малките магазини), цените на дребно в големите супермаркети са по–ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,14 лв./кг.

Като цяло, през м. юли 2014 г. пазарът на брашно тип „500” е сравнително спокоен, с тенденция на леко покачване на цените на едро.

Регистрираната към края на м. юли средна цена на едро за страната е с 2,4% по-висока спрямо нивото отпреди един месец.

В рамките на едномесечния период, средните цени на дребно на брашното както в големите търговски вериги, така и в по-малките магазини, остават без промяна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.