1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение на цените се наблюдава при търговията с рафинирано слънчогледово олио

Леко понижение на цените се наблюдава при търговията с рафинирано слънчогледово олио

На борсите в страната, цените на едро са в диапазона от 2,30 лв./литър до 2,88 лв./литър

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за периода 16-23.11.2011 г. е 2,54 лв./литър, с близо 1% по-ниска спрямо предходния период. На борсите в страната, цените на едро на слънчогледовото олио са в диапазона от 2,30 лв./литър до 2,88 лв./литър, като най-ниски стойности са регистрирани в Пазарджик, а най-високи в Шумен.

В по-голямата част от областните центрове се наблюдават леки колебания на цените. В тринадесет от областите се отчита понижение на цените, като най-значително то е в Благоевград (с 2,6%). Леко повишение на ценовите стойности се наблюдава в областите Разград и Хасково, съответно с 0,7% и 0,4%.

Средно за страната, слънчогледовото олио се търгува на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) за 2,92 лв./литър. По области, олиото се предлага в ценовите граници от 2,70 лв./литър (Шумен) до 3,27 лв./литър (Перник). В шест от областите се регистрира понижение на ценовите равнища, като най-сериозно олиото поевтинява в Стара Загора – с 3,4%. Увеличение на цените в големите супермаркети се отчита в две области – Перник (с 2,2%) и София (с 3,4%).

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в другите търговски обекти (ДТО) също бележи леко понижение (под 1%) до 3,03 лв./литър.

В по-малките магазини олиото се предлага на цени от 2,83 лв./литър (Велико Търново) до 3,25 лв./литър (Смолян). В четири области олиото се търгува на по-ниски цени спрямо предходната седмица, като намалението е в рамките от 0,8% до 2,5%. В останалите области цените на олиото в малките магазини остават без промяна.
Средно за страната, цените на рафинираното олио в големите супермаркети продължават да са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,11 лв./литър.
Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно е регистриран в Пазарджик - 0,68 лв./литър в големите супермаркети и 0,83 лв./литър в ДТО.

 

Етикети пазари, цени, олио
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.