1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение в средната цена на рафинираното слънчогледово олио

Леко понижение в средната цена на рафинираното слънчогледово олио

В дванадесет области се отчита седмично понижение на стойностите от 0,4%

През периода 21 – 28 август 2013 г. средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио бележат леко понижение спрямо предходната седмица, отчитат от ДКСБТ.

През анализирания период цените на едро на слънчогледовото олио се движат в диапазона от 2,23 лв./литър в Плевен до 2,95 лв./литър във Варна. В дванадесет области се отчита седмично понижение на стойностите от 0,4% (Разград, Стара Загора и Хасково) до 10,6% (Благоевград), докато в други четири продуктът поскъпва в рамките на 0,8 - 5,7% (Кърджали). В резултат, средната цена на едро за страната намалява с 2% спрямо предходната седмица до 2,48 лв./литър.

Средно за страната, цената на дребно на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,83 лв./литър, с 1,1% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, предлагането е в границите от 2,67 лв./литър (Благоевград) до 3,04 лв./литър (Смолян). По-ниски цени спрямо предходната седмица се отчитат в единадесет от областите, като най-значително е понижението в София (с 5,9%). Поскъпване на продукта се регистрира единствено в област Варна (с 3,9%).

При предлагането на олиото в другите търговски обекти (ДТО) също се отчита леко намаление на средната цена за страната спрямо предходната седмица (с 1,3%) до 2,98 лв./литър. В тези обекти олиото се търгува в ценовия диапазон от 2,67 лв./литър (Варна) до 3,31 лв./литър (Смолян). В единадесет областни центъра данните сочат седмично намаление на цените от 0,6% (Видин) до 11,5% (Смолян). Единствено в Бургас е налице поскъпване на олиото в по-малките магазини – с 3,4%.

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,15 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в София (0,49 лв./литър). През изтеклата седмица в областите Варна и Разград цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, съответно с 0,01 лв./литър и 0,02 лв./литър. 

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава в Плевен за големите супермаркети - 0,65 лв./литър, а за ДТО във Враца - 0,85 лв./литър. В област Варна цените на дребно и в двата типа търговски обекти са чувствително по-ниски от тези на едро - с 0,27 лв./литър в ГТВ и с 0,28 лв./литър в ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.