1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение в средните цени на брашно тип „500”

Леко понижение в средните цени на брашно тип „500”

В големите търговски вериги цената намалява с 1%

През периода 4 - 11 февруари 2015 г. средните цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в големите супермаркети отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини остава без промяна, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро на брашното за страната е 0,81 лв./кг, с 1,2% по-ниска на седмична база. По области, търговията с брашно на тържищата е в ценовия диапазон от 0,64 лв./кг до 1,03 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани във Враца, а най-високи в София. В седем от областните центрове се наблюдава седмично повишение на цените в интервала от 1% до 7,7%, най-съществено в Хасково. Поевтиняване на брашното се отчита в пет области – от 2,2% в Сливен до 8% в Смолян.

Средно за страната, през наблюдавания период цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) намалява с 1% спрямо предходния седмичен период до 1,00 лв./кг. Цените на брашното в големите вериги са в интервала от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,04 лв./кг. В четири области се отчита седмично понижение на ценовите равнища в границите от 4,7% (София) до 6,9% (Бургас, Сливен и Ямбол).

През изминалата седмица средната цена на дребно за страната на продукта в другите търговски обекти (ДТО) остава 1,05 лв./кг, В тези обекти брашното се търгува на цени от 0,99 лв./кг (Варна и Пловдив) до 1,15 лв./кг (Разград). В сравнение с предходната седмица, ценово изменение се регистрира единствено в област Русе – понижение с 0,9%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Пазарджик – 0,18 лв./кг. В три области цените на продукта в големите магазини са по-ниски от тези в ДТО с до 0,04 лв./кг (Шумен).

Цените на дребно в ГТВ са средно с 0,19 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО - с 0,24 лв./кг, като и при двата типа търговски обекти най-голям марж се отчита във Враца - 0,40 лв./кг за ГТВ и 0,46 лв./кг за ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.