1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение в средните цени на едро при бялата кристална захар

Леко понижение в средните цени на едро при бялата кристална захар

За страната средно намалението е с 0,8% на седмична база

Средните цени на захарта на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) леко се понижават спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в другите търговски обекти (ДТО) е без промяна. 

Средно за страната, цената на едро на захарта намалява с 0,8% на седмична база, до 1,19 лв./кг. Предлагането на тържищата е в ценовия диапазон от 1,05 лв./кг до 1,44 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В шест области се регистрира седмично поевтиняване на захарта от 0,8 до 8,4% (Сливен). Леко повишение на цените, в рамките на 0,9 – 1,5%, се наблюдава в три области – Враца, Пловдив и Хасково. 

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги е 1,49 лв./кг, с 0,7% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В тези обекти захарта се предлага на цени от 1,24 лв./кг (Стара Загора) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). В седем области се отчита понижение на стойностите в границите от 1,3% (Варна, Разград и Русе) до 6,6% (Кюстендил) на седмична база, докато в други пет продуктът поскъпва от 0,7% (Добрич) до 3,4% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен).

В другите търговски обекти захарта се търгува на цени от 1,25 лв./кг (Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). Изменение на цените в сравнение с предходната седмица се наблюдава само в две области – повишение с 1,4% в Добрич и понижение с 2,3% в Хасково. Средно за страната, цената на продукта в по-малките магазини остава 1,50 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,01 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Смолян разликата достига до 0,27 лв./кг. В четиринадесет области цените на продукта в по-малките магазини са с между 0,02 и 0,22 лв./кг (Пловдив) по-ниски от тези в големите супермаркети.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,30 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,31 лв./кг. Най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Пловдив – 0,60 лв./кг, а за ДТО в Смолян - 0,71 лв./кг. В ГТВ в област Стара Загора цените на дребно са с 0,03 лв./кг по-ниски от тези на едро. Сходна е ситуацията и в ДТО във Варна, където отчетената средна цена е с 0,01 лв./кг по-ниска от тази на едро за същата област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.