1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение в цените на едро на яйцата

Леко понижение в цените на едро на яйцата

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,25 лв./бр. до 0,30 лв./бр.

Средната цена на едро на яйца за страната отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато цените на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,25 лв./бр. (Добрич и Силистра) до 0,30 лв./бр. (Ловеч, Монтана, Хасково и Ямбол). В шест области се наблюдава седмично намаление на стойностите в рамките на 0,01 лв./бр. - 0,04 лв./бр., най-чувствително във Враца и Силистра. В резултат, средната цена на едро за страната се понижава с 0,01 лв./бр., до 0,28 лв./бр.

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в големите търговски вериги (ГТВ) остават 0,32 лв./бр. за размер M и 0,35 лв./бр. за размер L.

Цените на яйца – размер M в ГТВ се движат в интервала от 0,30 лв./бр. (Варна, Добрич и Смолян) до 0,35 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В девет от областите на страната се отчитат разнопосочни ценови отклонения спрямо предходния седмичен период, в границите от -0,01 лв./бр. (Варна, Добрич, Русе и Шумен) до +0,03 лв./бр. (Хасково).

Предлагането на яйца – размер L в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 0,31 лв./бр. (Смолян) до 0,38 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В сравнение с предходната седмица, в Шумен и София продуктът поевтинява съответно с 0,01 лв./бр. и 0,02 лв./бр., а единствено в Русе – поскъпва, с 0,01 лв./бр.
 
Средно за страната, цената на яйца – размер М в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на ниво от 0,32 лв./бр. По области, стойностите варират от 0,29 лв./бр. (Силистра) до 0,35 лв./бр. (Стара Загора). Седмични ценови колебания се регистрират в девет от областите, като при всички е налице понижение, достигащо до 0,03 лв./бр. в Разград и Хасково.

Предлагането на яйца – размер L в по-малките магазини е на цени от 0,30 лв./бр. (Варна) до 0,37 лв./бр. В пет области се отчита седмично поевтиняване на продукта от 0,01 лв./бр. до 0,04 лв./бр. (най-чувствително в Разград), което не се отразява на средната цена за страната в тези обекти и тя остава 0,35 лв./бр.

През изминалия седмичен период средните за страната цени на яйцата в ГТВ са равни на тези в ДТО и при двата наблюдавани размера.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,04 лв./бр., като най-голяма разлика е налице за големите супермаркети в Плевен – 0,09 лв./бр., а за по-малките магазини - във Враца, Добрич, Плевен и Стара Загора - 0,06 лв./бр.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.