1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко понижение в цените на рафинираното слънчогледово олио

Леко понижение в цените на рафинираното слънчогледово олио

С 0,9% е намалението в цената на едро

През периода 29 октомври – 5 ноември 2014 г. се отчитат леки разнопосочни изменения на средните цени по веригата на предлагане на рафинираното слънчогледово олио в сравнение с предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 1,92 лв./литър, с 0,9% по-ниска спрямо предходния седмичен период. Най-ниски стойности се отчитат във Велико Търново (1,68 лв./литър), а най-високи – във Варна (2,35 лв./литър). В четиринадесет области се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -3,4% (Сливен) до +2,2% (Кърджали).

Средно за страната, цената на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) се повишава с 0,4% на седмична база, до 2,28 лв./литър. В тези обекти продуктът се търгува на цени от 2,04 лв./литър (Варна) до 2,54 лв./литър (Бургас). В сравнение с предходния седмичен период, в шест от областните центрове се отчита понижение на ценовите равнища от 0,4% (Благоевград) до 4,7% (Пловдив). Повишение на стойностите се наблюдава в пет области, в границите от 2,3% (Шумен) до 5% (Видин).

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на слънчогледовото олио за страната се запазва на ниво от 2,40 лв./литър. Стойностите по области варират от 2,08 лв./литър (Добрич) до 2,65 лв./литър (Монтана). В четири области се регистрира седмично поевтиняване на продукта с между 1,2 и 2,1% (Търговище), а само в Добрич и София – поскъпване, съответно с 0,5% и 2,2%.      

През изтеклата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,12 лв./литър по-ниски от тези в по-малките търговски обекти, като разликата продължава да е най-голяма в Монтана (0,41 лв./литър). В три области (Русе, Смолян и София) цените в малките магазини са с до 0,06 лв./литър по-ниски в сравнение с тези в големите вериги.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се наблюдава в Сливен за големите супермаркети - 0,70 лв./литър и в Монтана за по-малките магазини – 0,81 лв./литър. През наблюдавания период в област Варна средните цени на дребно на продукта както в ГТВ, така и в ДТО, са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,31 лв./литър и 0,17 лв./литър. В ГТВ в област Пловдив също се отчитат по-ниски цени от тези на едро в същата област, но там разликата в тази посока е по-малка - 0,04 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.