1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко поскъпна брашното в големите търговски вериги

Леко поскъпна брашното в големите търговски вериги

Средно за страната, цената на едро на продукта се задържа на ниво от 0,80 лв./кг

Леко увеличение на седмична база отбелязва средната цена на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги през период 11 - 18 юли 2018 г., докато тези на едро и на дребно в по-малките търговски обекти остават без промяна, показва анализ на земеделското министерство. 

Средно за страната, цената на едро на продукта се задържа на ниво от 0,80 лв./кг. По области, търговията с брашно на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,60 лв./кг до 1,11 лв./кг, като най-ниски цени са регистрирани в Плевен и Стара Загора, а най-високи в София. В пет от областните центрове се отчита повишение на стойностите в рамките на 1% – 6,9% (Враца) на седмична база, докато в областите Бургас и Сливен брашното поевтинява, съответно с 3,4% и 4,8%.

В големите търговски вериги (ГТВ) предлагането на дребно на брашно е в ценовия интервал от 0,97 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Силистра) до 1,12 лв./кг (Пловдив и Хасково). Седмично изменение на цените е регистрирано в пет области, като в три от тях продуктът поскъпва с между 2% и 7,4% (Търговище), а в Перник и София поевтинява с по 1,9%. Това води до леко увеличение на средната цена за страната с 1%, до 1,03 лв./кг.

По области, цените на брашното в другите търговски обекти (ДТО) се движат в границите от 0,97 лв./кг (Варна, Велико Търново, Ловеч и Плевен) до 1,23 лв./кг (Шумен), без изменение спрямо предходната седмица. В резултат, средната стойност за страната се запазва на ниво 1,06 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,03 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е налице в Шумен – 0,19 лв./кг. Изключение правят областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Хасково, където цените на продукта в големите магазини са с между 0,04 лв./кг и 0,10 лв./кг по-високи от тези в ДТО.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.