1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко поскъпване на аграрните суровини отчита ФАО

Леко поскъпване на аграрните суровини отчита ФАО

Увеличение има основно при сирената, както и при млеката на прах

Въпреки по-ниските цени на захарта и растителните масла през месец май, общият индекс на селскостопанските суровини бележи лек ръст. По данни на Организацията за прехрана и земеделие към ООН - увеличението е с над 1 процент спрямо април и достига 172,4 пункта. Изоставането спрямо май 2018-та е с близо 2 %.

Положителното развитие през петия месец от годината се дължи най-вече на млечния сектор. Неговият индекс се покачва с над 5 процента до 226 цяло и един пункта. Поскъпване има основно при сирената, както и при млеката на прах. Причината е в по-малкото предлагане от страна на Нова Зеландия и Австралия, където сушата създава огромни проблеми на фермерите.

Анализаторите от ФАО отчитат поскъпване и при зърнените култури. Съответният индекс е с процент и половина нагоре - до 162,3 пункта, основно заради поскъпването на царевицата в следствие на песимистичните прогнози за американската реколта. От друга страна пшеницата поевтинява, благодарение на голямото международно предлагане.

Съвсем малък плюс от 0,2 процента до 170,2 пункта има при месото. Поскъпването се дължи на нарасналото търсене на свинско в Източна Азия, където върлува епидемия от aфриканска чума, посочват от ФАО. На по-високи цени се търгува агнешкото и овнешкото, докато пилешкото запазва позициите си. Растящото предлагане на говеждо оказва натиск върху неговите цени.

При растителните масла има спад от 1 процент до 127,4 пункта, най-вече заради поевтиняването на палмовото масло и на суровия петрол. Това оказва влияние и на цените на захарта, които в сравнение с април са с 3 на сто по-ниски и достигат индекс от 176 пункта.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.