1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Македонски домат измести българския

Македонски домат измести българския

Зеленчукът на комшиите върви по 80 стотинки за килограм

 

Домати от Македония и Сърбия заляха зеленчуковите борси в Пиринско. Оттам червеният зеленчук тръгва към пазарите в столицата и страната. Спешният внос се наложи, защото пороите унищожиха градините у нас. А това, което е останало след дъждовете и градушките, е с много лошо качество.

Доматът на комшиите е наполовина по-евтин от родното производство. Едрият македонски зеленчук е по 80 стотинки. Клиентите обаче се мръщят, защото леко розовее. Но като обиколят сергиите, където българската стока е по 1,40-1,60 лева за кило, се връщат и купуват, обясняват продавачи.

Според тях вносният зарзават вероятно е контрабанда, тъй като митото у нас е много високо. В момента налогът за домати е 40% от стойността плюс 200 евро на тон.

От началото на септември таксата скача на 60% плюс 298 евро на тон. Високите защитни мита попречиха на куфарните търговци от Хасковско да завъртят пак алъш-вериш с червения зеленчук. Преди месец турските власти наложиха забрана те да преминават повече от веднъж в денонощието през границата и да пренасят повече от един килограм. На пазара в Хасково килограмът се продава за 1,40-1,60 лв. от прекупвачи, а производителите са свалили цената на стоката си с 20 ст.

Тази година градински домати ще има до средата на ноември, твърдят търговци. Според тях причината е, че много хора са засадили наново с по-късни сортове./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.