1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Макроикономически показатели на Министерски съвет показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна

Макроикономически показатели на Министерски съвет показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна

Снимка:

Днес на заседанието в парламента се гласува решението за позицията на Република България

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви днес пред парламента, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна, предава БТА.
Днес на заседанието в парламента се гласува решението за позицията на Република България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г., което беше прието от Комисията по икономическа политика и иновации във вторник.
 
Sembodja embed
 
Министърът подчерта, че темата с вноса на храни от Украйна вече се дискутира доста дълго време не само у нас, а и на всички срещи на министрите на земеделието в ЕС, както и отделно във формата на петте "фронтови" държави. Притесненията от страна на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна аграрна страна с огромни обеми, но основателното притеснение е, че страната не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производството на земеделска продукция.
Той каза, че предвид факта, че Украйна е във война и целият ЕС я подкрепя, България също полага всички усилия в тази насока, като са осигурени коридорите на солидарността, осигурени са коридорите до пристанищата на Гърция в Кавала и Солун.
"Притесненията на петорката във всички срещи доведоха до това да се иска продължаване на тази забрана. Аз я подкрепях на четири срещи, но на последния Министерски съвет бяха изнесени макроикономически показатели, които показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната, защото има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на нашите земеделски производители там, където възникнат проблеми", посочи Вътев, цитиран от БТА.
По думите му и до момента има внос от Украйна - на сухо мляко, което прави дъмпинг на цените на производителите на прясно мляко, и на слънчоглед, който влиза през Румъния като румънски.
Аграрният министър каза, че се предприемат следните мерки: завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н.
Вътев допълни, че в събота ще се проведе среща със зърнопроизводителите, като се очаква днес те да представят своите притеснения и въпроси, за да получат коректни отговори и да бъде набелязана програма за действия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.