1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Малките ферми в ЕС настояват за справедливи цени

Малките ферми в ЕС настояват за справедливи цени

Вече в няколко страни е забранено изкупуването на цени, които не покриват разходите, като това се отнася за всяка брънка по веригата на доставки

За да се осъществи Зелената сделка и да се гарантира оцеляването на малките и средни стопанства, Европейският съюз трябва да се намеси по-активно в регулирането на пазара и да осигури изкупни цени, които да покриват разноските. За това настояват от Европейския млечен борд и други фермерски организации.
 
На среща с френския евродепутат Беноа Бито, който е от групата на Зелените, фермерите призоваха за намиране на решения, които да помогнат на млечния сектор и в същото време да се справят с предизвикателствата на Зелената сделка. За целта са необходими инструменти в рамките на пазарната политика на Европейския съюз, като един от тях е доброволният отказ от предаване на млякото в мандрите в случай на криза, за което фермерите да получават обезщетение.
 
Представителите на фермерското съсловие настояват също така Брюксел да се погрижи за справедливи изкупни цени и за договори между доставчици и преработватели, които дават на стопаните същите права като на хранителната индустрия. Добър пример за действащ регулаторен инструмент е регламентът, който забранява нелоялните търговски практики. Вече в няколко страни е забранено изкупуването на цени, които не покриват разходите, като това се отнася за всяка брънка по веригата на доставки.
Въпреки това в почти всички държави членки доходите в селското стопанство са средно с 47% по-ниски, отколкото средните за останалите сектори на икономиката. Затова фермерите настояват това несъответствие да бъде променено, така че селското стопанство отново да стане привлекателно за младите хора.
В отговор на исканията Беноа Бито се съгласи, че Европейският съюз се нуждае от нови правила и даде за пример, че след премахването на млечните квоти не е създаден подходящ инструмент, който да регулира количествата.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.