1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мариана Кукушева: Няма конфликт между зърнопроизводители и хлебопроизводители заради повишената цена на хляба

Мариана Кукушева: Няма конфликт между зърнопроизводители и хлебопроизводители заради повишената цена на хляба

Снимка:

Задържането на цената не стимулира производството

Не може да се говори за някакъв конфликт между зърнопроизводители и хлебопроизводители заради поскъпването на хляба с около 10-20 ст., заяви  Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Цените на суровините се качват, макар и с малко, но това е факт. Всичко това се отразява на цената на крайния продукт, какъвто във веригата зърно-брашно-хляб е именно хлябът. Пазарната цената на основната суровина за производството на хляб – брашното, вече достигна 80 стотинки на килограм и то без ДДС, а това означава, че не може цената на хляба да остане 45-50 стотинки.

Цената на зърното достигна 320-340 лева за тон без ДДС, а брашното стигна 690 лева за тон. Единна цена на хляба в България няма, но той е стока, която носи социален акцент и трябва да бъде достъпна за потребителя. Задържането на цената не стимулира производството, а напротив, то дава възможност за съществуване на сива икономика, защото хлебопроизводителите, които декларират произведеното, плащат данъци и осигуровки и не могат да поддържат такава ниска цена, каза Кукушева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.