1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мариана Кукушева: Още преди Великден има по-голям интерес на потребителите към козунаците

Мариана Кукушева: Още преди Великден има по-голям интерес на потребителите към козунаците

Снимка:

Българският козунак за разлика от италианския има срок на годност в рамките на 15 – 20 дни

Българският козунак за разлика от италианския има срок на годност в рамките на 15 – 20 дни. Това каза председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева, цитирана от Агенция „Фокус”.

Италианците са прочути с техния панетоне, който е тяхна традиционна храна. Той има един доста голям срок на годност и те категорично са изписали на етикета, че съдържа обикновено консерванти, обясни Кукушева. „Смятам, че масово българският производител не ползва консерванти, защото козунакът сам за себе си като технология и като рецептура предопределя един срок на годност, който е в рамките на 20 календарни дни”, каза тя.

Още преди Великден вече има интерес на потребителите към великденските козунаци. Но през последните 20 години козунакът се продава целогодишно от някои производители. Обикновено това са малките производители, които имат по-широка гама на асортимента, който предлагат на пазара.

„В момента интересът към козунака е нараснал, защото присъства на трапезата не само на самия Великден, а и празниците като Лазаровден и Цветница. През цялата Страстна седмица козунакът е изделие, което освен че се консумира, се и дарява, носи се на църква. Така че е нормално в момента да има пик на потреблението на козунаци в страната. И не само в страната, а във всички християнски държави”, каза Мариана Кукушева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.