1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мариана Кукушева: През последната година седем големи хлебозавода в страната затвориха врати

Мариана Кукушева: През последната година седем големи хлебозавода в страната затвориха врати

Снимка:

Около 1500 души са останали без работа и междуфирмената задлъжнялост се е увеличила

През последната година седем големи хлебозавода в страната затвориха врати. Това означава, че около 1500 души са останали без работа и междуфирмената задлъжнялост се е увеличила. Това съобщи Мариана Кукушева, член на Управителния съвет и председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, цитирана от агенция "Фокус".

Тя уточни, че това не се отразява на произведените количества, защото все още има достатъчно мощности. Кукушева припомни, че хлябът е единствената стока, чиято пазарна цена е съобразена с платежоспособността на потребителите и е различна в отделните търговски вериги.

Според Кукушева, държавата не се интересува от това дали има фалити в сектора, защото става въпрос за пазарни взаимоотношения, но тя трябва да дава сигурност на бизнеса и той да се развива. "В България не е ясно през следващата година каква ще бъде цената на енергията, какви ще са петролните и транспортни цени, а идеята за промяната на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, без те да са обвързани с производителността на труда, няма до доведе до нищо добро", отбеляза Мариана Кукушева.

По думите й – в много европейски страни ДДС на хляба е минимален или дори нулев, а опитът на българските хлебопроизводители да въведат диференцирана ставка на данъка за добавена стойност е бил неуспешен.

"В България започваме да развиваме икономика "втора употреба", в търговията масово се продават стоки втора употреба и остава въпросът дали ние ще бъдем държава "втора употреба" или ще започнем да произвеждаме традиционните вкусни български храни, да ги презентираме в Европа и да ги предлагаме на пазара със самочувствието на европейци", коментира Кукушева.

От началото на 2012 година, независимо от повишените производствени разходи и от увеличената цена на суровината, килограм хляб у нас поевтинява, изчислява Мариана Кукушева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.