1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мариана Кукушева: Търговската надценка на хляба е между 45 и 50 на сто

Мариана Кукушева: Търговската надценка на хляба е между 45 и 50 на сто

Снимка:

През последните години доставната цена на продукта е останала на едно и също равнище

Търговската надценка на хляба е между 45 и 50 на сто, а през последните години доставната цена на продукта е останала на едно и също равнище, заяви за Дарик председателят на браншовата асоциация на производителите на хляб Мариана Кукушева. Тя отказа да коментира размера на цените в търговските обекти и дали можем да очакваме последващо поскъпване на продукта.

„Хлябът е пазарна стока и като такъв има своята пазарна цена", каза Кукушева. Тя допълни, че производителите продължават да настояват, че за насъщния трябва да има диференцирана ДДС-ставка, като се позова на опита на други европейски страни. Кукушева посочи, че има страни в Европа, където ставката е нулева. „Хлябът трябва да бъде гарантирано достъпен като цена до всяка българска трапеза", коментира още председателят на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

„Официалният анализ показва, че в последните десет години доставната цена на хляба е непроменена и тя се движи в рамките на 55-65 стотинки, независимо, че в пъти са увеличени транспортни, енергийни разходи, разходи за човешки труд, осигуровки", коментира Кукушева.

От своя страна зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров заяви, че не вижда пряка връзка между цените на хранителните продукти и увеличението на пенсиите. Основният мотив на управляващите да повишат пенсиите е да компенсират натрупаната инфлация от 2009 г., когато бе последното увеличение. Основните продукти, които пенсионерите потребяват, са храни и лекарства, друго голямо перо от бюджета им са сметките за ток, парно и вода.

Цените на хранителните продукти зависят от пазарната конюнктура, от агроклиматичните условия и други, коментира Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.